Combinatietest

De combinatie test wordt ook wel nekplooimeting genoemd.

Alle zwangeren krijgen, als ze dat wensen, tijdens de eerste afspraak informatie over de mogelijkheden omtrent de combinatietest.

De combinatietest, is een test waarbij rond 12 weken zwangerschap het risico berekend wordt op het krijgen van een kindje met het Syndroom van Down en nog 2 andere chromosomale afwijkingen. Tussen 10 en 13 weken zwangerschap wordt een echo gemaakt waarbij de dikte van de nekplooi van de baby gemeten wordt. Tevens wordt er bloed afgenomen bij de moeder. Samen met de leeftijd van de moeder wordt een risicoschatting gemaakt. De combinatietest is zonder risico voor het kind.

De normaalgrens van de risicoschatting ligt op 1:200. Wanneer de kansberekening groter is dan 1:200, bijvoorbeeld 1:100 dan is er sprake van een verhoogd risico. Je mag dan kiezen voor aanvullend onderzoek om met zekerheid te weten of het kindje een chromosomale afwijking heeft. Aanvullend onderzoek zal bestaan uit een vruchtwaterpunctie of een vlokkentest. Deze testen bieden wel zekerheid. Het nadeel van een vruchtwaterpunctie of vlokkentest is dat er een klein risico is bij de uitvoering van deze testen op een miskraam.

Voor vrouwen jonger dan 36 jaar met een blanco voorgeschiedenis zal dit onderzoek niet geheel vergoed worden. Controleer bij je verzekering hoe hoog deze eigen bijdrage zal zijn.

Indien je meer zou willen lezen over dit onderwerp kun je de website van de beroepsorganisatie van verloskundigen en gynaecologen raadplegen: http://www.knov.nl en http://www.nvog.nl.

Print

Zwanger?

Meld je nu aan bij Vita Verloskundigen voor een eerste gesprek!

You have Successfully Subscribed!