Echo’s

Echo’s op de praktijk

INTACT ECHO

De intact echo is vaak de eerste echo en wordt gemaakt rond 8-9 weken van de zwangerschap. We kijken of het hartje klopt, het kindje in de baarmoeder zit en of het een een of meerder kindjes zijn. Ook meten we het kindje om te kijken of het aantal weken zwangerschap overeenkomt met de berekening via de menstruatiecyclus. 

Wij proberen deze echo altijd via de buik te maken. Een volle blaas is hierbij van belang. Je kunt het beste een uur voor de echo 2 glazen water drinken. 

Lukt het niet via de buik dan moeten wij de echo inwendig maken.

TERMIJNECHO

De termijnecho vindt het beste plaats tussen 10 en 12 weken zwangerschap. Ook bij deze echo willen we weten of het hartje klopt maar de naam zegt het al: deze echo is vooral bestemd om de uitgerekende datum te bepalen.

Ook bij deze echo is het belangrijk dat je een volle blaas hebt. 

LIGGINGSECHO

Wij bieden, bij ongeveer 36 weken zwangerschap, alle cliënten een liggingsecho aan. Met deze echo controleren wij of de baby met het hoofd naar beneden ligt. Indien de baby toch met de billen naar beneden ligt kunnen we je verwijzen voor een eventuele versie (draaiing) van de baby. Dit wordt vanaf 36 weken zwangerschap gedaan.

Echo’s in het ziekenhuis:

SEO:

De 20-weken echo is een structureel echoscopisch onderzoek (SEO) en vindt plaats rond 20 weken van de zwangerschap. Dit is een keuze en het wordt vergoed door je zorgverzekeraar. De echo heeft als doel om lichamelijke afwijkingen zoals o.a. een hartafwijking of een open rug op te sporen. Ook wordt er naar de ligging van de placenta gekeken, de hoeveelheid vruchtwater, het aantal vaten in de navelstreng en de groei.

Je kunt hiervoor terecht bij het ziekenhuis in Maastricht of bij ’t Lichtpunt in Nuth. Afspraken hiervoor zullen door ons geregeld worden.

Voor meer informatie klik hier.

GROEIECHO:

Indien er gedurende de zwangerschap enige twijfel bestaat over de groei van jullie kindje zullen wij op indicatie een groei echo verrichten. Ook deze echo vindt plaats in het ziekenhuis.

Tot 16 weken maken wij bij ieder bezoek een echo.

Dit is een extra service die wij jullie aanbieden.

Print

Zwanger?

Meld je nu aan bij Vita Verloskundigen voor een eerste gesprek!

You have Successfully Subscribed!