Bevalhoudingen

Tijdens de eerste weeën is het meestal niet noodzakelijk om een bepaalde houding aan te nemen. Probeer dan zo veel mogelijk je normale gang te gaan. Doe nog wat klusjes in huis, wandel een stukje of ga nog even wat slapen. Als de weeën erger worden zul je op een bepaald ogenblik een houding moeten zoeken die ervoor zorgt dat jij het beste kunt ontspannen! Soms is dit even zoeken en zul je meerdere houdingen moeten proberen om de beste manier te vinden.

Dit is voor iedere barende verschillend. Wij zullen je hierbij helpen en ondersteunen. Onderstaand lees je een aantal houdingen voor tijdens de ontsluiting of het persen.

We staan overal voor open, wel moeten de omstandigheden het toelaten en moet het medisch verantwoord zijn.

Tijdens het ‘ bevallingspraatje’ in de 34e – 36e zwangerschapsweek bespreken we de bevalling. Vragen over de houdingen kun je dan uiteraard ook bespreken.

Ontsluiting

– Liggend in een warm bad met eventueel dimmend licht en kaarsjes

– Staand onder de douche of zittend op een krukje

– Zittend op je knieen, voorovergebogen met het bovenlichaam op de bank of het bed. Tijdens de wee wiebel je van links naar rechts met je billen

– Zijligging in bed. Leg een kussen tussen je benen, dit ligt comfortabeler

– Zittend op de wc. Op deze plek kun je ongegeneerd jezelf zijn en zal ontspannen vaak makkelijker gaan

– Lopen tijdens de wee, na de wee zittend op de bank/stoel wachten tot de volgende wee

Persen

Baarkruk : Wij hebben een eigen baarkruk. De zwaartekracht werkt op deze manier goed mee, vooral bij eerste kindjes wordt hier vaak voor gekozen. Meestal zit de partner achter zijn vrouw waardoor ze na de wee achterover kan leunen om te ontspannen. Je kunt op deze manier bevallen, je kunt er ook voor kiezen om het laatste stukje persen in bed te doen.

Bad :Warm water heft een ontspannende werking. Wanneer je in bad wilt bevallen is het raadzaam om een ‘bevalbad’ te huren of te kopen. Overleg altijd eerst met ons, want indien je eigen bad en badkamer ruim genoeg is, mag je ook bevallen in je eigen bad.

Uit studies is gebleken dat de ontsluiting sneller gaat en het persen geleidelijker.

In het AZM is het niet mogelijk om in bad te bevallen. 

Bed: Voor de meeste mensen is dit de meest logische manier. De meerderheid van de bevallingen wordt da nook liggend in bed gedaan.

Op je knieën : Zittend op je knieën in bed, de billen omlaag. De zwaartekracht werkt mee. De partner zit met zijn/haar rug tegen het hoofdeind van het bed. De barende zit op haar knieen richting zijn partner. Je houdt op deze manier contact en kunt na de wee even tegen elkaar aan leunen.

Print

Zwanger?

Meld je nu aan bij Vita Verloskundigen voor een eerste gesprek!

You have Successfully Subscribed!