Bevalling

Tussen 30 - 36 weken zwangerschap zullen we, tijdens een dubbele controle van 40 minuten, de bevalling bespreken. 
Heb je voor die tijd vragen, zit je met iets of vind je het allemaal erg spannend? Geef het aan, door met elkaar te praten kunnen we er hopelijk voor zorgen dat je zelfverzekerd en zonder angst de bevalling ingaat! 

Wanneer bellen?

1. ongerustheid
2. bloedverlies
3. hoofdpijn, sterretjes zien, braken, pijn bovenbuik of bovenrug ( na 20 weken )
4. minder bewegingen van het kindje ( na 28 weken )
5. buik- en/of rugpijn die komt en gaat met regelmaat
6. vruchtwaterverlies

liever een keer te veel bellen, dan een keer te weinig!

plaats van bevalling

plaats van bevalling

Als je geen medische indicatie hebt gedurende de zwangerschap mag je kiezen waar je met ons wilt bevallen ; thuis of in het ziekenhuis. We werken samen met het MUMC en met het Zuyderland. 
De bevalling begint altijd thuis. Als je ons belt dat de bevalling begonnen is, zullen we thuis een controle komen doen. Samen beslissen we dan het verdere verloop. Met jullie wensen, die kenbaar gemaakt zijn tijdens het 'bevallingsgesprek' rond 30-36 weken, wordt dan rekening gehouden. 

Je bevalt thuis in de ruimte en op de manier waar jij je het fijnste voelt. Voor ons maakt het geen verschil ; woonkamer, slaapkamer, douche,... Ook het huren van een bevalbad in onze praktijk bestaat tot de mogelijkheden.
Veerle of Mireille zal de bevalling van begin tot eind begeleiden met ondersteuning van de kraamzorg. 

Buiten het kraampakket heb je verder  in huis : metalen kruik / zensy kruik, twee emmers en  vuilniszakken. Meer is niet nodig voor een thuisbevalling! 

ziekenhuis bevallen.

thuis bevallen.

Samen met Veerle of Mireille beval je in het ziekenhuis. Dit noemen wij  een poliklinische bevalling. Je kunt kiezen voor het MUMC of Zuyderland, met beide ziekenhuizen hebben we een contract. Als na de bevalling alles goed gaat met mama en kindje, dan ga je 2-3 uur na de bevalling weer naar huis. 
Er komt geen gynaecoloog op de kamer. 

Tijdens de eerste weeen is het meestal niet noodzakelijk om een bepaalde houding aan te nemen. Probeer dan zo  veel mogelijk je normale gang te gaan. Doe nog wat klusjes in huis, wandel een stukje of ga nog even wat slapen. Als de weeen erger worden zul je op een bepaald ogenblik een houding zoeken die ervoor zorgt dat jij het beste kunt ontspannen. Wij zullen je helpen bij het zoeken naar deze houding en ondersteunen waar nodig. 





Bevalhoudingen

We hebben ruime ervaring met bevallingen in bad en op de baarkruk. 

We hebben veel ervaring met verschillende houdingen tijdens de laatste fase van de bevalling, het persen. Tijdens dit laatste stuk van de bevalling mag je ook zelf bepalen hoe dit te doen : bed, baarkruk, bevalbad, op handen en knieeen,.... 
Geef je wensen aan tijdens ons gesprek rond 30-36 weken zwangerschap, dan zorgen wij dat we hier zo veel mogelijk aan kunnen voldoen! 

meer informatie over bevalhoudingen

digitale rondleiding MUMC

digitale rondleiding Zuyderland

Probeer zo veel mogelijk te ontspannen. Zoek naar de houding die voor jou het prettigst is op dat moment. Wij zullen jullie hiermee helpen en begeleiden. Wat ook kan helpen :
          geboortetens (meer informatie) 
          massage 
    




Ruggeprik(epiduraal)

pijnbestrijding thuis

Via een slangetje in je rug loopt continu pijnstilling. Je voelt de weeen nauwelijks of helemaal niet meer. 
Deze vorm van pijnstilling wordt geplaatst door de anesthesist. De zorg wordt ook overgenomen door de gynaecoloog.

pethedine

Een injectie in je been of bil. De stof zorgt ervoor dat je slaperig wordt. De weeen blijf je voelen maar de pieken van de wee zijn niet meer zo pijnlijk.

pijnstilling

Jij bepaalt!

Je lichaam maakt tijdens de bevalling endorfines aan, dit is een natuurlijke pijnstilling. Tijdens de meeste bevallingen zou deze natuurlijke pijnstilling voldoende moeten zijn. Er komt altijd een moment waarop je denkt ; 'ik kan echt niet meer', maar dan is de kleine er meestal ook snel! 
Indien we toch pijnstilling nodig hebben, dan kan dit! 
De volgende opties zijn er : 

meer informatie over pijnstilling

geboorteplan

Tijdens de controle tussen 30 - 36 weken bespreken we de bevalling uitgebreid met jullie. Het is fijn als jullie zelf voor deze controle al hebben nagedacht over de wensen tijdens de bevalling. Klik op onderstaande link om een kijkje te nemen in zo'n geboorteplan. 

geboorteplan

telefoonoplader

€1 muntstuk (voor de rolstoel)

Beval je in het MUMC+? Denk aan eten voor je partner. Hier wordt namelijk niet voor gezorgd. 

Denk aan......

Verloskundigenpraktijk Vita - Gubbelstraat 10 - 6211 CE Maastricht